Monday, April 4, 2011

muzaharat save al-Azhar

syeikhul al-Azhar, syeikh ahmed toyyeb

hari ni 1 jamadul awal 1432 bersamaan 4 april 2011 bertempat di masjid al-Azhar, hussein, kaherah, mesir akan diadakan satu demontrasi mempertahankan syeikhul al-Azhar, syeikh ahmed toyyeb. walaupun aku tak bape kenal beliau sangat dan tak berapa tahu hal mengenai beliau sangat, tak kenal maka tak cinta. tapi aku cukup rasa terkilan dengan tindakan sesetengah pihak sangat berusaha menjatuhkan beliau kerana beliau dilantik oleh pimpinan mesir sebelum ni yang dikenali dengan kekorupsian. dengar cerita desakan supaya syeikhul al-Azhar supaya berundur dipelopori oleh puak wahabi. ntah le, aku pun tak tahu kesahihan cite ni. rasa cam betul pun ada. pasal syeikhul al-Azhar ni memang menentang kuat fahaman wahabi daripada menembusi institusi al-Azhar.

sepatut bukannya yang ditentang adalah beliau, tetapi sistem pelantikan yang menggunakan sistem yang dipersetujui oleh rakyat awam. paham-paham sendiri la sebab sistem pelantikan ni macam seperti dikuasai oleh sesetengah pihak je. pasal tu rakyat mahukan sistem syura bagi melantuk siapa yang akan mengetuai institusi al-Azhar. lagi pun kalau sistem syura dilaksanakan, ia akan lebih nampak tersusun dan melibatkan semua pihak yang berkenaan. waAllahu a'lam.

papehal, marilah kita doakan supaya al-Azhar dapat diselamatkan dari anasir yang boleh menghancur institusi itu sendiri kerana al-Azhar adalah satu-satunya institusi Islam yang terbesar dan masih digeruni oleh musuh-musuh Islam, amiiinn..


.


No comments:

Post a Comment